28 липня - Всесвітній день боротьби з гепатитом

Всесвітній день боротьби з гепатитом був заснований Міжнародним альянсом по боротьбі з гепатитом у 2008 році, як відповідь на занепокоєння щодо відсутності широкого освідомлення та політичного пріоритету щодо гепатитів. У 2010 році на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я було прийнято резолюцію щодо офіційного проведення Всесвітнього дня боротьби з гепатитом 28 липня.
Вірусні гепатити є однією із найбільш актуальних медичних і соціальних проблем у світі. Гепатити займають 8 місце серед основних причин смерті в світі. Серед інфекційних хвороб людини вірусні гепатити посідають третю сходинку, поступаючись лише гострим респіраторним вірусним інфекціям та інфекціям шлунково-кишкового тракту.
Гепатит – це запалення печінки, в основному, вірусної етіології. Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту (A, B, C, D та Е), потенційні можливості яких становлять загрозу через приведення до епідемічного розповсюдження.
Причиною гепатиту А та Е є вживання в їжу забруднених харчових продуктів або води. Гепатит В, С та D, як правило, виникає внаслідок парентерального контакту з інфікованими рідинами організму людини.  Найбільш поширеними шляхами передачі вірусів типу В, С та D є переливання крові та її продуктів, що містять збудник, інвазивні медичні процедури з використанням забрудненого обладнання, стосовно гепатиту В – ще й передача від  матері дитині під час пологів, а також при сексуальних контактах. Гострий перебіг інфекції супроводжується жовтяницею (пожовтіння шкіри та очей), потемнінням сечі, нудотою, блювотою та болями в області живота.
Тяжкий та тривалий клінічний перебіг з розвитком блискавичних форм та високою смертністю, значний відсоток переходу у хронічну форму гепатиту з подальшою інвалідізацією, розвитком цирозу і раку печінки призводять до великих матеріальних та економічних збитків.
Вірогідність хронізації процесу залежить від віку, коли відбулось зараження.
З найбільшою вірогідністю (30-50%) інфекція гепатиту В стане хронічною у дітей, які були інфіковані у віці до 6 років. У 80-90 % хронічні інфекції розвиваються у дітей, які були інфіковані протягом першого року життя. 15-25% дорослих, які стали хронічно інфікованими на гепатит В у дитинстві, помирають від раку або цирозу печінки.
ВООЗ визнано вірус гепатиту В, як основний етіологічний агент первинного раку печінки, що приблизно складає 80% первинних ракових захворювань. В Україні інфікованість гепатитом В становить 3% від кількості всього населення, а це близько 1 мільйону осіб.
З 1982 р. доступна вакцина проти гепатиту В, що в 95 % дозволяє попередити захворювання та є основним заходом профілактики. За рекомендаціями ВООЗ всі діти грудного віку повинні отримувати вакцини протягом 24 годин після народження. Вакцинація, що проведена за схемою, забезпечує захист протягом багатьох років.
З 1982 року в світі використано більш, ніж 1 мільярд доз вакцини проти гепатиту В.
Тип D інфікує лише тих, хто вже інфікований типом B.
Таку ж гостру проблему для людства викликає і захворюваність на вірусний гепатит С. В світі на хронічну інфекцію, що пов’язано з гепатитом С, страждають 130-150 мільйонів людей. Щорічно інфікується близько 3-4 млн. осіб. Сприйнятливість людини до вірусу гепатиту С досить висока. Питома вага гепатиту С серед інших видів посттрансфузійного гепатиту становить в різних країнах світу від 50 до 90%.
За темпами та масштабами поширення ця інфекція перевищує захворюваність на СНІД та туберкульоз.
За даними Міністерства охорони здоров’я України, хворих на вірусний гепатит С у п'ятеро більше, ніж хворих на ВІЛ/СНІД, та у 5-6 разів більше ніж носіїв ВІЛ.
З кожним роком захворюваність гепатитом С в різних країнах світу зростає. Експерти  вважають, що цей ріст пов'язаний з ростом наркоманії:   38-40% молодих людей, які захворіли гепатитом С, інфікуються при внутрішньовенному введенні наркотичних засобів.
У значної кількості осіб з хронічною формою інфекції розвивається цироз або рак печінки. Щорічно від наслідків, що пов’язані з гепатитом С помирають 350 000 - 500 000 осіб.
В Україні нараховується  від 650 тисяч осіб до 1 мільйону носіїв вірусу гепатиту С.
Вакцини проти гепатиту C не існує.
Кожний 12-й мешканець планети Земля живе з хронічним гепатитом В або С. Кожні 10 секунд 1 людини в світі заражується на гепатит. Кожен третій мешканець планети підпадав під ризик зараження одним або двома вірусами. Гепатити В та С сумісно вбивають одну людину кожну хвилину.
Всесвітній день боротьби з гепатитом – це можливість для підвищення уваги та освідомлення щодо вірусного гепатиту як глобальної проблеми світової системи охорони здоров’я та обізнаності суспільства щодо загрози його наслідків.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ